Cilt lekeleri; doğum, ilaç kullanımı, sivilce, enfeksiyon ve güneş maruziyeti gibi birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Ciltte renk tonu farklılığı oluşturan ve kişinin sosyal yaşamında özgüven kaybına neden olabilen lekeler, günümüzde birçok farklı teknikle tedavi edilmektedir. Tedavide ne yapılacağına lekeninalt tipine, yaygınlığına, şiddetine göre karar verilmektedir. İnatçı cilt sorunlarından olan leke tedavisinde krem ve losyonlar çoğu zaman yetersizdir. Uzman bir dermatologun yönlendirmesiyle yapılan işlemler ise leke tedavisinde etkili ve başarılı sonuçlar alınmasını sağlamaktadır.
Cilt lekeleri, farklı sebeplerle oluşabilir. Leke tedavisinde cilt dokusunun dikkatlice incelenmesi ve hasta öyküsünün dinlenmesi çok önemlidir. Aşağıda leke oluşumuna sıklıkla neden olan durumlar belirtilmiştir;
Lekeler Akne ve sivilce nedeniyle de gelişebilir. Leke tedavisinde nedenlerin önceden saptanması çok önemlidir. Günümüzde leke tedavisi için uygulanan birçok yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemlerden bazıları sivilce ve güneş lekeleri üzerinde etkiliyken bazıları farklı nedenlerden kaynaklanan leke tedavilerinde daha sık tercih edilmektedir.
Cilt lekeleri; yanak, çene, alın ve burun üzerinde oluşabilen genellikle cildin birkaç ton koyusu ve kahverengi görünümlü cilt problemleridir. Lekeler, sağlık açısından herhangi bir problem yaratmasa da cildin genç ve sağlıklı görünümünü bozup özgüven kaybına neden olmaktadır. Leke sorunu yaşayan birçok kişi kremler, kapatıcılar ve diğer kozmetik ürünlerle leke sorununu çözmeye çalışmaktadır. Ancak günümüzün teknolojisiyle leke tedavisi, acısız ve kolay bir şekilde yapılabilmektedir.
Günümüz teknolojisi ve ilerleyen tıp bilgilerimiz sayesinde, cilt lekelerinin tedavisi birden fazla yöntemle yapılabilmektedir. Lazer, karbon lazer, mezoterapi, dermapen ve altın iğne uygulamaları, peeling yöntemleri bunlar arasındadır. Lekenin alt tipi ve şiddetine göre hastaya özel ve en uygun tedavi planı oluşturulur. Tedavideki seans sayısı ve aralıkları ise kişinin cilt tipine ve ihtiyaçlarına göre belirlenir.
Leke sorunuyla baş etmeye çalışan herkes, doğal olarak, uygulamadan kalıcı etkiler bekler.
Ancak bu noktada hastaya da büyük sorumluluk düşmektedir. Tedavi sürecinde cilt hassaslaşır. Bu nedenle, en az 30 faktör olmak üzere, güneş kremi kullanımına kesinlikle dikkat edilmelidir. Eğer tedaviden sonra cilt bakımına özen gösterilmez, güneşe karşı önlem alınmazsa lekeler tekrarlayabilir. Ayrıca hormonal değişiklikler ve lekelere neden olan rahatsızlıkların tekrarlanmasıyla da yeniden leke oluşumu gözlenebilir.